Listor och en bit i taget

Publicerad: jan 21, 2022
  • Hur jag använder formatmallar i Word
  • Hemligheten med att inte drunkna i oavslutade projekt och nya infall
  • Tänket bakom att nätverka på Linkedin,
  • Att byta utsnitt mitt i en rörelse när jag gör ett filmklipp
  • Varför jag ibland ska ställa in kamerans ratt på ovansidan till ett läge som heter A
  • Hur jag skapar mallsidor i Indesign
  • Varför det går bättre att rädda ett underexponerat foto i raw-format än i jpg
OBS: Reklam. Betalt samarbete. Nappar du på erbjudandet får jag kosing. Och så vidare.

Jag är återförsäljare till Moderskeppet – inte bara för att mina egna kurser finns hos dem. Jag tycker att de bra.

Jag har lärt mig massor av Moderskeppet. När jag tänker efter är det en hel del av sånt jag gör varje dag och som jag knappt längre ser som kunskap. Men någon gång lärde jag mig att tanka hem ett typsnitt, hantera ett bokdokument så att sidnumreringen inte syns förrän på sidan fem, ställa in kameran på ett lämpligt ISO-värde och mycket, mycket annat av allt det där jag nuförtiden bara gör.

Onelinekurser har blivit en del av mitt liv och det redan innan jag själv gjorde kurser åt Moderskeppet. När det gäller programvaror har jag upptäckt att dessa välproducerade onlinekurser är bästa sättet. Det slår handböcker, nedladdade pdf-dokument och konstiga Youtubeklipp med hela stall av hästlängder.

Det finns så mycket jag vill kunna. Bästa sättet att komma dit är att lära mig. (Vad jag vet finns det inga injektioner.) Och bästa sättet att lära mig är att sätta mig ner med datorn, hörlurarna, anteckningsblocket och kameran, eller vad kursen nu gäller. Jag tar ett avsnitt i taget och ibland ser jag samma avsnitt mååånga gånger innan jag testat, kollat, misslyckats, gått tillbaka, svurit, provat igen, kollat om avsnittet en gång till och slutligen fattat, tränat och lyckats. Tjoho! Det här med teknik är inte min hemmaplan och inlärningskurvan blir därefter. En kurs kan ju vara aldrig så prydlig och välstrukturerad i datorn. Men det är i min egen verklighet och person som den nya förmågan ska appliceras. Det går sällan till som i en grafisk presentation.

På min attgöralista står det punkter av typen ”Kapitel tre i kursen om xxx”. Ofta blir det en stund på eftermiddagen som viks åt kaffekoppen och Moderskeppet. För även om jag har mycket att göra har jag tjugo minuter idag. Och i morgon också. Och efter en vecka har jag sett hela kursen, testat en del av tipsen och bestämt ett övningsprojekt att fixa med i helgen.

Nu gör jag årets första listor över kurser jag vill se och se om. Filmklippet har jag spelat in med min Iphone och redigerat i Davinci Resolve. Det finns en nybörjarkurs som jag ska se om. Jisses vilken programvara!

Tänkt och skrivet

Här hamnar texter, tankar, tips, förslag, erbjudanden och sånt som händer under dagarna. I väntan på att ett system ska utkristalliseras har jag krattat ihop några kategorier.