När ämnet är du själv

Världens mäktigaste, kändaste, vackraste och rikaste personer får finna sig i att vara bifigurer och statister i historien om dig. För i din berättelse är det du som är huvudperson. När du tänker ”jag har väl inte varit med om något märkvärdigt”, så är det lite av poängen. Det är alla vi vanliga som är samhället. Det är våra liv som blir historia. Och tänk så tråkigt om det bara är de lagom pompösa före detta statsministrarnas versioner som får ge bilden av hur det är att vara människa i vår tid. Du finns. Du gälls. Du har massor att upptäcka. 

Trenden med självbiografiskt berättande håller i sig och det kommer nya studieprogram, kurser och berättarverkstäder hela tiden. Här är en hög handböcker som jag har kommit i kontakt med när jag lett studiecirkar kring livsberättelsen. En del finns numera bara på bibliotek och antikvariat. 

Skriv ditt liv – handbok i livsberättande

av Jenny Eklund
ISBN 978-91-86743-03-1 Premiss förlag.

 Ett lättsamt och oprenteniöst sätt att närma sig ämnet med många uppmuntrande ord till den som är ovan att skriva och berätta om sig själv. Lämplig för studiecirkel och berättargrupp. 

 

 

 

Att skriva om sitt liv – med livskartan på spaning efter minnen, mening och möjligheter

av Inga-Lill Valfridsson
Svenska förlaget ISBN 978-91-7738-730-5

Författaren utgår från en researchmetod som hjälper till att sätta den egna livsberättelsen i ett sammanhang, både vad gäller det personliga och tidsandan, samhällsutveckling och kulturen vi lever i. Livskartan ger mönster och vägledning till att hitta det intressanta, brännande, avgörande i just ditt liv.

Att berätta sig själv – inspirationsbok för den som vill skriva om sitt liv

av Merete Mazzarella
Forum förlag ISBN 978-91-37-14127-5

Merete Mazzarella har hållit biografikurser i många år och hon delar med sig av erfarenhet och reflektioner kring vad det innebär att ”bli berättad”. Detta är inte direkt en ”gör så här”-bok men en utmärkt inspiration.

Det var en gång… om konsten att skriva sitt liv

av Marja Bruzaeus och Monica Rönquist-Germanis
Faun förlag ISBN 9789186033200

Många handfasta övningar och exempel från både vanliga människors texter och kända författare. Utgångspunkten är studiecirklar och kurser som författarna har hållit och boken fungerar utmärkt både som ett stöd för den som börjat en berättarcirkel och för den som vill skriva och reflektera på egen hand.

 

 

 

Ordet är ditt

av Patricia Tudor-Sandahl
Wahlström & Widstrand ISBN 91-46-17087-1

Om självbiografiskt skrivande som terapi, utveckling och ett sätt att komma vidare. Patricia Tudor-Sandahl som själv är psykolog och psykoterapeut upptäckte skrivandets läkande kraft under personlig livskris. Boken har kommit i flera utgåvor och bland annat i pocket. Här finns tänkvärda citat på varenda sida. ”Under tiden man arbetar lär man sig en massa om hur skrivandet går till.” Författaren manar den osäkra att inte vara rädd för sin oförmåga. Sätt dig ner och skriv. Du lär dig det du behöver längs vägen.

Skriv dina memoarer

av Allan G Hunter
Lind&co ISBN 978-91-7461-003-1

Författaren är professor i litteratur och anslaget är ambitiöst. Men låt dig inte avskräckas av det lite pompösa uttrycket ”memoarer”. Här finns många övningar i att minnas och återge den fantastiska berättelse som är livet och där du är huvudperson. Bara att läsa boken med alla exempel och övningar kan ge dig nya perspektiv.

Så gör jag – konsten att skriva

av Bodil Malmsten
Modernista ISBN 978-91-7738-730-5

Bodil Malmstens tankar om skrivandet och livet och hur dessa begrepp kan höra ihop ger massor av näring till den där kreativa impulsen som du känner av ibland men snabbt trycker ner med ett ”inte ska väl jag”. Tänk om du ska i alla fall? Skrivandet kan göra ont, det kan vara svårt, det kan vara roligt och det kan vara alldeles nödvändigt.

 

 

 

Boken om mig

av Stefan Ekberg
Ego förlag ISBN 978-91-86907-00-6

Den här boken påminner om de där kompisböckerna som florerade på mellanstadiets skolgårdar och som vi fyllde i åt varandra. Här är det du själv som får stå för innehållet. Massor av frågor och hjälp att sätta ord på minnesfragmenten så att de blir synliga. Sen kan du säkert hitta vilka spår du vill göra berättelse av. Och för många räcker det säkert gott att få ner livet på pränt så här pass. Ärligt ifylld kan en sån här bok bli rena guldet för nästa generation som faktiskt vill veta (även om det inte alltid verkar så) vem du var och hur livet såg ut från ditt håll.