När texten ska göra ett jobb 

Det finns hur många fackböcker som helst om vår gemensamma rikedom skriftspråket. Här är några som jag gillar och som kan vara till hjälp när man vill eller måste skriva till exempel i jobbet eller föreningslivet. Det är inte säkert att alla finns i handeln men jag tipsar i alla fall eftersom det finns biblitotek, antivariat, e-böcker, printondemand och andra sätt att göra texter tillgängliga.

Skrivboken

Av Siv Strömquist, Gleerups
ISBN: 9789140687487

En gedigen genomgång om vad som egentligen händer när man fogar ihop ord och bokstäver till en text. Kloka råd om disposition, skrivprocess och hur man bearbetar sina texter under arbetets gång. 

Alla ska inte bli författare men nästan alla behöver skriva. Den här boken har haft utbildningar, företag och myndigheter som målgrupp men jag tycker att den är en folkbildningsfackla. Alftabetet tillhör dig också. Så klart ska du skriva!

Svenska akademiens ordlista

Utgiven av: Svenska Akademien
ISBN: 9789113060125
(14:e upplagan, 2015)

De 26000 vanligaste orden i svenskan, hur de stavas och hur de böjs. En av nödvändorna på skribentens arbetsbord. Skaffa den! Använd den! Satsa alltid på senaste upplagan, men behåll den gamla – som språkhistorisk referens. Du har också tillgång till ordlistan i en gratisapp på telefonen så numera är det inte nödvändigt med ett extra exemplar på cykeln för att kunna slå upp hur rhododendron stavas när du är mitt mellan jobbet och hemmet.

Svenska skrivregler

Språkrådet. Utgiven av: Liber
ISBN: 9789147111497

Ska man skriva länsstyrelsen eller Länsstyrelsen? Hur avstavas ubåtskapten? Hur skriver man pluralformen av ”hobby”? Svarar på frågan om hur den svenska skriftspråksnormen ser ut just nu. Punktlistor, skiljetecken, förkortningar, titlar, tal, ihop- och särskrivningar – ja allt det där som man hela tiden snubblar på som skribent. Vare sig du skriver rapporter eller skönlitteratur så behöver du senaste upplagan av Svenska skrivregler. 

Myndigheternas skrivregler

Utgiven av: Norstedts Juridik AB
ISBN: 9789138326251

Det är inte så lätt att skriva enkelt, vårdat och begripligt när hela arbetsdagen är full av krångelsvenska, juridik och fackspråk. Här har du en jättebra hjälp att översätta myndigheternas interna språk till lättbegriplig svenska i texter som vänder sig till allmänheten. 

Språkriktighetsboken

Utgiven av: NE Nationalencyklopedin
ISBN: 9789175130682

Tar upp språkriktighetsproblem med resonemang och förklaringar som ger mer kött på benen än råd och rekommendationer. Den här boken kom ut 2005. En reviderad utgåva blir digital så vill du har den i bokhyllan är det den här blåsvarta luntan som gäller.  

Skiljeteckensboken

Av Siv Strömquist, Morfem
ISBN: 9789198092202

Små och oansenliga men ack så viktiga för läsflyt, begriplighet och avkodning. Dessa små tysta krumelurer som heter skiljetecken är ofta avgörande för hur vi uppfattar texter. Var noga med streck och punkter. Rätt använda lyfter de fram innehållet till läsaren och bidrar till att du blir förstådd på det sätt du avsåg.

Inte så jävla krångligt

Av Jonas Söderström, Karneval förlag
ISBN: 978-91-87207-96-9

En praktisk handbok i att skriva för digiatal medier. Mycket gäller oavsett publiceringskanal. Hur du undviker krångelsvenska, managementfloskler, fikonspråk och formuleringar som döljer budskapet i stället för att lyfta fram det. Titeln till trots är detta en vänlig, saklig och rättfram handbok om hur du skriver så att budskapet går genom skärmen, ut till läsarna.

Skrivarkokboken

Av Erik Mattsson (red), Ordrum
ISBN 978-91-982321-0-3

Den som inte är skribent men som ändå skriver i jobbet har stor glädje av en sån här genomgång. Hur ska du tänka kring pressmeddelande, protokoll, nyhetsbrev, rappporter och alla andra jobbtexter som plötsligt kan bli en arbetsuppgift? Praktiskt inriktad, kortfattad och tydlig med bra exempel. Jag blir på gott humör av det vänliga och tillgängliga tilltalet i både språk och layout. 

Webbredaktörens skrivhandbok

Av Karin Guldbrand och Helena Englund Hjalmarsson, Prodicta ISBN: 978-91-981250-2-3

Sjätte upplagan av en bok som kom ut första gången 1999 och som då hette Klarspråk på nätet. Sannolikt kommer det fler versioner. Tekniken utvecklas och läsarnas beteende förändras med telefoner, läsplattor och responsiva hemsidor. En modern webbplats ska inte bara ha ett begripligt språk. Här får du vägledning till att göra innehållet begriplig och tillgängligt för alla. 

Grejen med substantiv (och verb)

av Sara Lövestam, Piratförlaget 
ISBN: 9789164204233, 9789164205063

Sara Lövestam har gett ut flera titlar om grejen med språkets beståndsdeler. Det här är två av dem. Du behöver inte vara bra på grammatik för att tycka att de  är roliga. Men det finns en viss risk för att du lär dig ett och annat. Till exempel om grammatik och om hur fascinerande ologiskt och krumeluriskt språket beter sig. Orden är alltså rätt lika oss. Vilket inte är så konstigt med tanke på att det är vi som hittar på dem.

Uppdrag textgranskning

Av Sara Rösare och Anki Mattson, Prodicta
ISBN 978-91-979932-7-2

En bok om att förbättra andras texter. Den här arbetsprocessen handlar inte om författarens vedermödor utan om redigerarens och redaktörens. Jag tycker själv att samarbete kring text är bland det roligaste som finns men jag har nästan aldrig sett jobbet beskrivas så här ingående. Det här är en så gedigen genomgång att jag nästan blir imponerad själv. Det är ett komplext hantverk att redigera texter. 

Redaktör – en överlevnadsguide

Av Åsa Uhulin och Karin Lilja, Blenda förlag
ISBN: 9789197841009

En vägledning till den som fått jobbet att sköta en tidning, webbplats, nyhetsbrev eller annan publiceringskanal. Inte så mycket kring teknik utan mer om det speciella hantverket att få ihop innehåll och att hålla läsare och medarbetare på gott humör, deadline  – samt budget. Boken kom ut 2010 men grunden i det publicistiska ansvaret är den samma. En fin erfarenhetsbank att pusta ut vid och inse att man inte är ensam. 

Text och stil

av Magnus Linton, Natur och kultur
ISBN: 9789127823938

Den här boken handlar om att skriva facklitteratur, att förmedla kunskap och tankar så att texten blir levande och intressant. I första hand är den tänkt för forskare och experter inom akademiska fält. Jag tror att alla som skriver och hanterar text med kunskapsförmedling som huvudsyfte har glädje av den här genomgången. Den är både en instruktiv handbok och en hyllning till sakprosans kraft och det skrivna ordets möjligheter.