Tänk vad lite bakpulver och vinäger kan åstadkomma!

Publicerad: dec 11, 2015

IMG_2540-2

Mor Eva i julstöket. Rengöring av ugn. Så här gör man:

 1. Konstatera att pepparkaksbaket inte doftar riktigt lika pepparkakigt som vanligt. Mer som en kombination av aubergingratäng och en tre dagar gammal eldsvåda.
 2. Råka hitta ett klipp på nätet från en klickasajt av typen ”Du kan aldrig ana vad som hände sedan…”. Läs: ”Aldrig kunde jag ana att det var så lätt att rengöra ugnen. Det var nästan som om den rengjorde sig själv.”
 3. Tänk: ”Där ser man vad de gamla husmorstipsen kan komma till nytta.”
 4. Ta fram bakpulver. Blanda med vatten. Kleta in ugnen. Gå och lägg dig.
 5. Bli förvånad nästa morgon när du öppnar ugnen för att värma en bulle och ser att botten är täckt av en kletig gegga. Tänk: ”Aj, tusan! Det var ju ugnsrengöring igår. Nu ska jag visst bara torka ur kletet och sen är det klart.” 
 6. Torka ur kletet.
 7. Konstatera att alla inbrända rester är kvar. Oförminskade i storlek och utseende, lukt och konsistens.
 8. Leta upp sprayflaska. Befria den från bladlusmedel.
 9. Häll vinäger i sprayflaska.
 10. Spreja på alla ytor i ugnen som fortfarande är fläckiga. Byt spraygrunka efter en sekund eftersom den första går sönder. Svär en smula när även nummer två bryts av efter några duschningar i ugnen.
 11. Se hur det bubblar i de kvarvarande resterna av bakpulvergeggan.
 12. Känn hur det bubblar i dig själv när du storknande av vinägerångor torkar av ugnen och ser att fläckarna är kvar. Helt opåverkade.
 13. Tänk: ”Nä nu jä… rnspisar, ska de få sig!” Nu är det krig!
 14. Leta upp flaskan med trotyl, eller vad det nu är som det Jättefarliga ugnsrengöringsmedlet innehåller.
 15. Försök spreja och konstatera att det inte går. Den lilla ploppen som man trycker på sitter fast.
 16. till vitvaruaffären och fråga 1) kan de fixa sprejflaskan? 2) finns det annat medel?
 17. Gå hem igen med fixad sprejflaska, förslag på ett annat varumärke och något vilt i blicken. Tala inte med någon. De kommer inte att förstå!
 18. Spreja fläckarna och sätt värmen på 70 grader.
 19. Stäng av ugnen och låt den svalna.
 20. Ta bort ugnsluckan. Fast först måste du leta igenom tre pärmar med bruksanvisningar för att hitta instruktionen som följde med ugnen när vi köpte den.
 21. Ta med visst besvär och två avbrutna naglar isär de tre glasskivorna som ugnsluckan består av. Glöm bort att memorera hur de satt ihop.
 22. Blanda kvarvarande bakpulver med vatten och kleta in på glasytorna med inbrända fläckar. Tänk: ”Husmorstipset ska väl funka åtminstone någonstans. Kanske är det glasytor som är grejen med bakpulver.”
 23. Medan bakpulvergeggan verkar på luckan: Torka av trotylgeggan i ugnen. Konstatera att fläck visserligen naggats i kanterna men till största delen finns kvar.
 24. Morra argt, fundera på att ringa någon och skälla, bestäm dig sedan för att låta bli.
 25. Spreja mer trotyl på fläck och ta sedan itu med glasskivorna.
 26. Skölj bort gegga, konstatera att alla de inbrända fläckarna finns kvar. Försök med såpa och trasa, byt ut trasan mot skursvamp, byt ut såpan mot Jif, byt ut svampen mot Svinto, leta genom källaren efter skurpulver, hitta en massa mög, men inget skurpulver. Finns Tomteskur fortfarande?
 27. Skrapa de inbrända fläckarna med rakblad. Konstatera att diskhoar är för små för rengöring av ungsluckeglas. ”Alltså, såna som designar kök, STÄDAR de aldrig?” Bär in allt i badrummet medan du bildar ett spår av diskvatten och bakpulver genom bostaden.
 28. Skölj av glasskivorna i badkaret.
 29. Torka glasskivorna och ägna sedan en halvtimme åt vitvaruindustrins variant av intelligenstest, alltså att fatta hur de ska sättas samman för att bilda en tät ugnslucka. Bruka inte våld! Inte ens mot dig själv när du till slut inser att du hållit alltihop uppochner och försökt att göra en ugnslucka som öppnas i nederkant, ungefär som en kattlucka.
 30. Sätt triumfatoriskt tillbaka en någorlunda rengjord ugnslucka och konstatera att du är rätt hungrig.
 31. Ta fram en bit paj till lunch. Svär lite när du kommer på att ugnen är full att trotylgegga och att denna ska värmas till 70 grader och svalna igen innan du kan torka bort den.
 32. Ät filmjölk.
 33. Låt ugnen svalna.
 34. Torka nu ur ugnen en gång till. Konstatera att fläcken i botten är lite mindre men fortfarande finns kvar. Bestäm dig för att det finns värre problem här i världen.
 35. Sätt på kaffe!
 36. Värm upp ugnen så att den torkar. Nu luktar det inte längre eldsvåda i köket. Utan snarare vinäger, Jif och trotyl.
 37. Färdigt!
 38. Skriv inköpslista: Vinäger, bakpulver – och Tomteskur.

Tänkt och skrivet

Här hamnar texter, tankar, tips, förslag, erbjudanden och sånt som händer under dagarna. I väntan på att ett system ska utkristalliseras har jag krattat ihop några kategorier.