Prat om pixlar

Publicerad: maj 3, 2022
Teckning med ord och streckgubbar kring innehållet avsnitt 97 av Pixelpodden en podd om video.
Något av det vi berörde i samtalet. Hur en teknikskeptisk tant med gammal Iphone får ”göra videosnutt” som sin grej.

”Blogg om en podd”. Vilka konstiga ord vi har nuförtiden. 

Hade mitt 20-åriga jag kunnat se in i framtiden hade jag inte förstått vad jag jag pratade om. Men, nu är det 2022 och jag är med i Pixelpodden, en podd om video! Alla som känner mig fattar hur stort detta är och alla som inte känner mig (alltså de flesta) kommer att få veta i avsnittet att jag verkligen inte är hightech-hjälten i mitt eget liv. 

Att just jag skulle bli så förtjust i att trixa med rörliga pixlar och jobba i en otroligt komplicerad mjukvara för att redigera film – det är så otippat som något kan bli. Nästan så att jag önskar att jag var travhäst och kunde satsa pengar på mig. 

Helene Åberg är bildproducent, filmare och utbildare inom rörlig bild. Jag har gått hennes onlinekurs Kommunicera med video och hjälper nu till att sälja den. Hon har insläpp ungefär två gånger om året och förnyar kursen allteftersom. 

Just nu (maj 2022) är det dags för nya insläpp. 

I det här poddavsnittet bladdrar jag på om utveckling, lärande, teknikskräck och vikten av att fira och dokumentera även de små segrarna. Och mycket annat. 

Varje gång jag ska bli intervjuad tänker jag att nu ska jag vara saklig, avmätt och informativ. Jag ska ge tydliga exempel och jag ska sammanfatta i punktform. 

Och varje gång sitter jag där likförbankat i ett ogenomträngligt moln av ord, infall som inte hör till ämnet eller frågan, bisatser utan sammanhang och meningar som inte avslutas. Jag svarar på frågor som aldrig ställdes och glömmer bort de punkter jag skrivit upp i förväg. Det som råkar ha med ämnet att göra är utspritt över hela samtalet. 

Men …  jag hoppas att det framgår hur kul jag tycker det är kul att filma och  redigera video. Vi har såna möjligheter idag. Lätthanterlig teknik och möjligheter att publicera som var en utopi inte alls länge sedan.

Jag hade tänkt att avsluta med tre tips till dig som ska börja äventyret göra filmsnutt till sociala medier. Det blev visst inte så så här kommer de: 

  • Gör många klipp. Du kommer att göra jättedåliga filmer i början. Gör dem i alla fall och gör dem färdiga. Du måste inte publicera, men slut cirkeln. Det du är minst nöjd med lärde du dig mest av. 
  • För att ideer ska förverkligas och projekten bli av, hjälp dig själv: Kreativitet trivs inom ramar. Gör avgränsningar och bestäm förutsättningar. Det kan vara: 45 sekunder till Facebook. Tema: Min väg till jobbet. Filmen ska innehålla minst tre olika utsnitt, vinkeln är att det det äntligen är vår och jag ska ha speakerröst som kommenterar och bakgrundsljud från miljön. Publiceras fredag eftermiddag. 
  • Lär dig och använd filmens språk och grammatik. Träna på olika saker i olika projekt. Tempot, ljudet, utsnitt, vinkel, ljus, perspektiv, färger. Ju mer av filmens språk du behärskar, desto bättre kan du uttrycka ditt innehåll så att det landar väl hos betrakaren. Film är så mycket mer än person som pratar in i kameran. 
  • Bonustips: Mitt motto för nästan allt jag gör är ”Sätt igång!”.  Det funkar även när ämnet är ”Huru man gör filmsnutt”. Och kom ihåg att det är viktiga inte är tekniken och hur många megapixlar kameran har. Det är att du har något att berätta. Och det har du!

Jag är alltså återförsäljare till Helene Åberg och Stockholm pixelhouse.  Jag hade tipsat om webinar och kurs i alla fall – för det är svinroligt att göra videosnutt och Helen är bra på att vidarebefordra sin kunskap!

Här är länk till Helenes webinar. 5 eller 10 maj. Dagtid eller kvällstid.  

Och här är länk till själva kursen ”Kommunicera med video”. 

Tänkt och skrivet

Här hamnar texter, tankar, tips, förslag, erbjudanden och sånt som händer under dagarna. I väntan på att ett system ska utkristalliseras har jag krattat ihop några kategorier.