Målningarna i Okome medeltidskyrka gjordes av en konterfejare som inte fick ordentligt betalt. Och eftersom han var missnöjd med betalningen blev det rättssak och eftersom det blev rättssak finns det dokument. Och eftersom lokalhistoriken Sture Svengren medverkar i årets Hallandsbygd med denna historia har vi nu ett namn på konstnären bakom figurerna som pryder orgelläktaren i Okome kyrka. Apostlarna, frälsaren och frälsarens moder är målade 1675 av konterfejen Jörgen Friijs. Som till slut, efter en del om och men, verkar ha fått lön för jobbet.
Årets upplaga av Hallandsbygd är sjösatt
Ett av mina uppdrag det här året har varit som projektledare/redaktör/layoutansvarig för Hallandsbygd. Varje år ger hembygdsföreningarna i Varberg och Ätradalen (i stort sett Falkenberg, alltså) ut boken med material från de idogt forskande och berättande hallänningarna som gräver fram historier både där de står – och i arkiven. I lördags var det bokhämtardag för alla de föreningar som nu säljer och sprider årets upplaga över länet och till hallänningar i förskingringen. Det var mäktigt att träffa en massa människor på en gång i folkhögskolan Katrinebergs aula efter 18 månaders pandemiisolering. Och det var mäktigt att träffa boken som vi jobbat med sedan februari på riktigt. (Alla som tror att man bli blasé av att jobba med böcker har fel. En låda med nytryckta böcker har lika blodtryckshöjande inverkan varje gång. Jag har i alla fall inte utvecklat någon resistens.)
Kulturhistoria handlar om hur det varit att vara människa i olika tider och delar av samhället. Det är inte lätt att fånga innehållet i Hallandsbygd i ett enkelt svar. Djupforskning i arkiven, lättsamma kåserier, personliga minnesbilder och ett tidsspann från forntiden till nutid ger ett svar som tangerar uttrycket ”allt möjligt” och det är ju rätt meningslöst som beskrivning.
Trailer om spår och tecken
Men mycket av kulturhistorien handlar om att tolka spår och tecken och hjälpa läsaren att möta de människor som gått här före oss. Så det blev en liten trailer på det temat.
Skriftspråket är krumelurer. Och magi. Genom att skriva och rista tecken på papper, träväggar, sten och andra underlag skickar vi ett budskap om oss själva och vårt liv rakt in i framtiden. Som lärarinnan, konterfejaren, skogsbonden, gårdsägaren och den förälskade musikern gjorde. Hallandsbygd har fångat deras röster och ord och ger en glimt av livet förr. Som trots alla olikheter var rätt likt livet nu. Kreatörer fick inte ordentligt betalt, arbete slet ner människor som var stolta över sina kunskaper och färdigheter ändå, lärare var viktiga nyckelspelare i samhället och en förälskelse kunde ha rent personlighetsförändrande inverkan på det sturigaste sinnelag.