Hundra år av rösträtt

Publicerad: sep 14, 2021

Vi går alltid i spåren efter dem som gått här förr. När det gäller rösträttsaktivisten Frigga Carlberg är det i min värld rent bokstavligt så, eftersom hon föddes och växte upp i min hemstad, Falkenberg.

Eva Bergengren med hatt och blus enligt 1910-talets mode och två gula affischer som det står ”rösträtt för kvinnor” på.
LKRP, landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt kämpade i 20 år för det som vi tycker är en självklarhet. I ett 50 minuters föredrag berättar jag om rösträttsrörelsen i allmänhet och Frigga Carlberg i synnerhet. Hon är en historisk person värd att minnas.

Och bäst som man går där på gatstenar som Frigga kanske har betrampat någon gång i sin ungdom hamnar man framför en tv-kamera och får berätta om Anna Fredrika Carlberg. Född Lundgren, kallad Frigga. Då ser det ut så här:

Eva Bergengren blir intervjuad av reporter och kameraman på Rådhustorget i Falkenberg. De står under ett träd med gul träbyggnad i bakgrunden.
Tv-intervju på Rådhustorget, Falkenberg. Foto: Nisse Nilsson

Tv Halland gjorde ett inslag om Frigga inför hundraårsdagen av den allmänna rösträtten. Det var roligt att vara på den här sidan kameran för en gångs skull. Jag hamnade till och med i Rapport på söndagkvällen.

Nu känner jag mig väldigt berömd men den som borde vara känd och ihågkommen är Frigga. Hon var häpnadsväckande modern i sina tankar om barns rättigheter och männens skyldigheter och shit vad hon fick strida och bråka för något så självklart som att vuxna kvinnor skulle betraktas som myndiga av samhället och få råda över sitt liv och rösta i allmänna val.  

Så här blev inslaget i SVT Halland. 

Boka ett föredrag om Frigga och kampen för rösträtt

Det är inte mycket man hinner med på en minut. Jag kan berätta i betydligt fler minuter om Frigga och hennes kompisar som stred för våra rättigheter. Hör av dig i ett mejl eller telefonsamtal om du har en liten nyfiken folksamling på gång som vill veta mer om rösträttskampen och pionjären från Falkenberg. 

Tänkt och skrivet

Här hamnar texter, tankar, tips, förslag, erbjudanden och sånt som händer under dagarna. I väntan på att ett system ska utkristalliseras har jag krattat ihop några kategorier.