De eller dem?

Publicerad: apr 20, 2023
Eva i kafémiljö med laptop och kaffekopp. Skriver i ett block. Längs ner finns logotyp för Författarens verktyg och texten ”Ska jag skriva de eller dem? Det här är val som många tycker är svårt.”
Kursen Skrivregler finns hos Moderskeppet och sajten Författarens verktyg. Jag är återförsäljare och ger tio procents rabatt om du köper medlemskap via den här länken.

Jag tror att man får skriftspråket i ryggmärgen genom att läsa. Böcker och berättelser, tidningar, tidskrifter, facklitteratur och romaner. Inte för att lära grammatik utan för att få veta vad det står och hur det går i berättelsen. Det där att man samtidigt får in språket i sig själv är mer att se som en vacker sidoeffekt.

Språket är inte en regelsamling. Det är en förmåga som sitter ihop med oss själva och vår längtan att nå varandra och skapa gemensamma världar. När det gäller vissa författare och skribenter kan det vara svårt att se var personen slutar och bokstäverna börjar och tvärtom.

En allt vanligare snubbeltråd i skriven svenska är att hålla reda på de och dem.

Subjekts- och objektsform av pronomen för tredje person plural.

Jag vet att många har svårt för att hålla reda på när det ska vara ”de” eller ”dem”. Vi får nog vänta ett tag på ett allenarådande ”dom” – även om det funkar i vissa vardagliga texter redan nu.

Det grundläggande och långsiktigt hållbara tricket för att skriva rätt på de och dem är: Läs många böcker! Då får du språkets struktur i ryggmärgen och gör rätt utan att tänka på subjekts- och objektsform. Du behöver inte ens veta vad subjekt och objekt är. (Lika lite som du behöver veta namnen på alla muskler, nerver och processer i kroppen för att kunna cykla.) Men det är ju inte ett behändigt råd om du hamnar i bryderi just när du ska skriva en ansökan eller ett pressmeddelande – och vara klar om en kvart.

Det något mer quickfix-artade tricket är att göra som i detta Facebookinlägg från Författarens verktyg. Byt i andanom till första person i stället.

(Oss tycker det är smart sätt att inte göra bort vi.)

Den som får lust att ta del av kursen om skrivregler kan göra ett kap genom den här länken som ger tio procent rabatt på medlemskap på sajten Författarens verktyg hos Moderskeppet. bit/ly/mskeppet

Tänkt och skrivet

Här hamnar texter, tankar, tips, förslag, erbjudanden och sånt som händer under dagarna. I väntan på att ett system ska utkristalliseras har jag krattat ihop några kategorier.