Bokhyllan med litteratur om litteratur svämmar över. Hur många skrivarhandledningar har jag egentligen? Eh… rätt många. Gillar du också att skriva? Och grunnar du ibland på vad det egentligen är man håller på med när man skapar läsarens äventyr genom att sätta 29 krumelurer i en viss ordning? Det finns massor av böcker för oss som gillar att skriva. Här är några av mina favoriter.
Från den anglosaxiska världen
Att skriva – en hantverkares memoarer
av Stephen King
Albert Bonniers förlag ISBN 9789100169947
En klassiker bland författarhandböcker som kom i nyöversättning av Ola Larsmo 2017. Halva boken är en självbiografi och författaren visar hur livet och skrivandet hör ihop. Är det inte rent av samma sak? En underhållande bok om skrivandet som en process, ett äventyr och ett arbete – på samma gång.
Skriv på – en handbok i skrivandets konst
av Elisabeth George
Norstedts förlag ISBN 978-91-1-307907-3
För att kunna skapa konst måste du lära sig hantverket, tycker deckarförfattaren Elisabeth George. Så hon skrev en handbok om att få till romanens beståndsdelar som intrig, miljö, dialog, perspektiv, berättarröst och allt det där. Hon delar också generöst med sig av sina egna erfarenheter kring skrivprocess, research och hur hon skapar sina karaktärer. Boken har blivit en klassiker i genren och är en utmärkt grundbok att förkovra sig i mellan skrivpassen. Inte minst för att den innehåller så många exempel där författaren visar i olika texter vad som avses med de teoretiska genomgångarna.
Steering the craft – a 21:st century guide to sailing the sea of story
av Ursula K. Le Guin. Engelska.
Marinerbooks ISBN 978-0-544-61161-0
”En konstnär som visar hantverket”, står det på baksidan. Ursula K. Le Guin ledde många workshops och skrivargrupper och tog med sig erfarenheten in i den här boken. Det här är inte en bok för nybörjaren. Den tänkta läsaren är en person redan skriver och vet varför. Någon som vill bli bättre på hantverket, vässa språket, hitta vägarna till magin. I slutet finns en bra handledning till den som vill starta egna skrivargrupper för gemensam utveckling och konstruktiv respons.
Så gör jag – konsten att skriva av Bodil Malmsten
Modernista förlag ISBN 978-91-7499-215-1
Bodil Malmsten berättar om sin egen skrivprocess, om att inte lämna något åt slumpen och om helvetesperiderna av förvirring och tvivel som ingår i varje ärligt menat kreativt projekt. Vartenda ord är personligt och Bodil Malmstenskt och jag blir glad rakt igenom varje gång jag läser denna bok om det viktiga, roliga, svåra och komplett omöjliga att skriva så att det blir sant. Alltihop. Det går ju inte. Ändå är vi tillräckligt galna för att göra det ändå. Och då finns det hopp.
Fängsla dina läsare – väck spänning och berör på djupet
av Catrine Tollström med gäster
Chill Textstudio ISBN 978-91-984041-0-4
Spänning innebär ju inte bara ett skeende med oviss utgång utan beror minst lika mycket av karaktärer som angår läsaren, gestaltning, språk, närvaro – och annat i det goda berättarhantverket.
De många medförfattarna bidrar med sina egna infallsvinklar och erfarenheter. Mellan de orange pärmarna finns en rik tipsbank till den som har kört fast och vill ha liv i texten.
Skriv som ett proffs – Gör din egen bok
av Lennart Guldbrandsson
Vulkan ISBN 978-91-88257-72-7
Du har större chanser att sälja din bok och bli tagen på allvar om du beter dig som ett proffs när du skriver. En av proffshemligheterna är att bli färdig. En annan att ha en bra idé. En tredje att skriva så att läsaren hänger med. En fjärde att planera och ha en struktur för säväl berättelsen som ditt eget jobb som skribent. Den här pocketboken är smäckad med handfasta tips och tricks. Den är också fullkomligt renons på prentiösa tonfall och viktigpetterpekpinnar. Den är som en trevlig kompis som säger som det är.